• Tel: +385 (0)32 360 154
  • Mob: +385 (0)98 270 750
  • Email: kresimir.sebalj@gmail.com

SAVJETI

LOŽIŠTA NA DRVA

Ložište je srce svakog kamina. Ložišta su najčešće napravljena od gusa ili čelika. Osim od materijala izrade, ložišta se razlikuju i po veličini, snazi, težini, načinu izgaranja, primjeni. Unutrašnjosti ložišta su izrađena od gusa, šamota, čelika, vermiculita, ili kombinacijom tih materijala. Veličina ložišta je najčešće ekvivalent njegovoj snazi. Važno je obratiti pažnju na nominalnu snagu ložišta (stvarna snaga koju ložište daje u prostoriju), tako da ta snaga odgovara prostoriji koju želite zagrijavati.
Postoje i estetske razlike u ložištima. Tako imamo ložišta sa ravnim staklom, prizmatičnim staklom, zaobljenim staklom, kutnim staklom.
Nadalje se ložišta razlikuju u načinu otvaranja vrata - klasično bočno otvaranje vrata i podizanje vrata prema gore.

   
MONOBLOC LOŽIŠTA

Samo ime "monobloc" nam govori da su ova ložišta izrađena u jednom komadu, te da se i tako isporučuju. To su ložišta sa kompletnom pratećom opremom u funkcionalnom smislu. Odrađene su komore toplog zraka , reguliran je dovod zraka, izlaz toplog zraka, a često puta i kompletna automatika sa ventilatorima.  Ugradnja ovih ložišta je mnogo jednostavnija nego zidanje otvorenih kamina. To je iz razloga što su glavni elementi ložišta tvornički izrađeni, a njihova montaža je propisana i definirana jasnim uputstvima. 

   
LOŽIŠTA ZA TOPLOZRAČNE KAMINE

Najčešće se ugrađuju ložišta izrađena kompletno od sivog ljeva (gus). Njihova karakteristika je da imaju u gornjem djelu ložišta izrađen manji ili veći sabirnik dimovodnih plinova.

   
KAZETNA LOŽIŠTA

Ova ložišta se najčešće izrađuju od kotlovskog lima, okvir vrata i unutarnji dio ložišta se radi od sivog ljeva (gusa). Osnovna karakteristika ovih ložišta je da imaju ravni gornji dio ložišta. Ugradnjom ovakvog ložišta dobiva se mnogo veća iskoristivost energije i zagrijavanje prostora u kojem se ovakvo ložište montira.

   
KAMINI
   
TOPLOZRAČNI KAMINI

Kamini su mnogo više nego izvor topline. Čak i kada nije jako hladno, rado ćemo zapaliti vatru - samo da bismo se dobro osjećali. Pucketanje vatre u kaminu smiruje dušu i tijelo. Ugoda se širi, opuštanje postaje savršeno. Pored magije vatre postoje i drugi opravdani razlozi koji idu u korist kamina: nebitno radi li se o dodatnom grijanju , iskorištavanju domaćih ogrjevnih sirovina ili ugodne klime u prostoriji.

Kamini su element prostora koji plijeni svojim izgledom, formom i funkcijom. Mi imamo običaj reći da kamini oplemenjuju i griju prostor i dušu. Stoga je izradi svakog kamina potrebno pokloniti posebnu pažnju, kako bi se uklopio u zadani prostor, interijer te u ispunio želje budućeg vlasnika.

Za pravilan odabir vrste i oblika kamina potrebno je osim dobrog ukusa i izvjesno minimalno predznanje o kaminima i njihovim karakteristikama.

PRINCIP RADA

Srce kamina je ložište. Ono je okruženo zračnim omotačem u kojem se zagrijava zrak iz prostorije, koji ulazi kroz donje otvore za dovod zraka, a zatim se putem odzračnika odvodi u prostoriju.
Kamini su specifični po svom brzom zagrijavanju pri čemu se dio toplinske energije direktno zrači preko površine koja je obložena kaljevima ili prirodnim kamenom. Staklena vrata kamina zatvaraju ognjište i štite od žeravice. Vatrostalna staklena vrata dodatno se prozračuju sekundarnim zrakom protiv čađenja. Snaga grijanja je značajno veća nego kod otvorenih kamina peći pri čemu je stupanj iskoristivosti energije oko 80% (ovisi o kvaliteti ložišta u kaminu).

   
DIMNJAK

Jako bitna stavka za pravilno funkcioniranje kamina je pravilna izvedba dimnjaka. Bitne stavke za izradu dimnjaka jesu: veličina presjeka dimnjaka, visina dimnjaka, visina dimnjaka od točke gdje se ložište spaja u dimnjak (radna visina), odnos dimnjaka prema krovu i okolnim objektima, kao i oblik završetka dimnjaka od presudne je važnosti za rad dimnjaka.
Unutrašnja površina dimnjaka trebala bi biti glatka da se čađa i garež što manje hvata za površinu istog.
Svuda gdje dolazi u dodir sa hladnim vanjskim zrakom, dimnjak treba biti dobro izoliran, da bi se izbjeglo brzo hlađenje dimovodnih plinova što stvara kondenzat u dimnjaku. Topli dim u dodiru s ledenom cijevi dimnjaka neminovno će kondenzirati svu vlagu koju sobom nosi kao produkt procesa izgaranja, odnosno oksidacije. A što je kondenzacija nego stvaranje vodenih kapljica, koje će zemljina sila teže pokrenuti niz stjenke dimovodne cijevi nadolje.

   
FUNKCIONALNI DIO KAMINA

Prva faza u izgradnji kamina je izrada funkcionalnog djela kamina. Pod tim podrazumijevamo sljedeće:

·         Izrada postolja kamina

·         Dovod svježeg zraka (ukoliko je potrebno)

·         Postavljanje ložišta na postolje i izrada komore za zagrijavanje zraka

·         Spajanje ložišta sa dimnjakom

·         Izvođenje zagrijanog zraka u jednu ili više prostorija

Ovi radovi se moraju odraditi stručno i po točno određenim pravilima. Improvizacija gotovo uvijek dovodi do grešaka čiji popravak obično skupo košta.

   
UKRASNA OBLOGA

Dizajniranje i izrada ukrasne obloge predstavlja pravi izazov, pošto pruža mali milion oblika i kombinacija materijala. Ovdje najviše dolazi do izražaja suradnja kupca koji naručuje kamin i majstora koji će taj kamin montirati. Treba voditi računa da se kamin maksimalno uklopi u budući prostor. Kamin bi trebao zauzimati centralno mjesto, gotovo uvijek nasuprot garniture za sjedenje. Ne smije biti napadan da dominira prostorom, već mora imati pravu mjeru i sklad s okolinom. 
Od izbora vrste materijala najviše zavisi i cijena izrade kamina. Najmanje će nas koštati ako izaberemo kombinaciju cigle, kamena i drveta. Ovo je idealna kombinacija za rustične kamine. Ukoliko Vam interijer zahtjeva izbor mramora ili granita, morate u tom slučaju računati sa većim ulaganjem.

   
KAMINSKE PEĆI
 

Kaminske peći su pravi tvorci romantične ugode i nalaze svoju primjenu kada je pretoplo za uključivanje centralnog grijanja ili je prehladno da biste se odrekli dodatnog izvora topline. Njihova snaga grijanja dostatna je i za manje prostorije kada je vani jako hladno. K tome je kaminska peć alternativa koja zauzima manje prostora nego kamini i kaljeve peći. A ukoliko se odlučite preseliti jednostavno je uzmite sa sobom.
 
Molimo obratite pažnju na to da kW snaga dotične kaminske peći odgovara veličini vaše prostorije te da je vaš dimnjak prikladan.
 
Kaminska je peć prikladna kao dodatan izvor grijanja i nije dovoljna kao peć za trajno ili samostalno grijanje. Ona je zamišljena kao rješenje za prijelazna razdoblja kada kratkoročno  zamjenjuje grijanje i za hladna razdoblja kada služi kao podrška grijanju.

   
PEĆI ZA CENTRALNO GRIJANJE
  

Grijanje kuća pećima na drva za etažno grijanje sve je popularniji izbor. Drva kao energent su siguran i relativno jeftin oblik goriva. Ove peći daju toplinu svakoj prostoriji, zagrijavaju sanitarnu vodu, a k tome estetski lijepo izgledaju i ukras su prostoriji u kojoj se nalaze.

Pećima na drva štedite novac, pošto cijene plina i nafte rastu iz dana u dan, a korištenjem drveta neovisni ste o tim energentima. S obzirom da mnogo plina dolazi iz Rusije, ali preko Ukrajine - time je sama distribucija nestabilna. Korištenjem drveta nemate nikakvih bojazni da ćete ostati bez grijanja.

Ovi proizvodi koriste tehnološki napredna rješenja koja omogučuju prekrasan dizajn, visoku toplinsku iskoristivost drveta kao ogrijeva, te pridonose smanjenju CO2 u zraku čime su ekološki prihvatljivi.